CLIP

PÁRKAPCSOLATI ÉLET INTEGRÁLÁSI FOLYAMAT

CLIP (COUPLE LIFE INTEGRATION PROCESS)

Már voltunk párterápián is… Gyakran keresnek fel ezzel a mondattal. Jó pár éve még nem tudtam volna, mit mondjak. Hiszen egyértelmű, hogy valamit vár tőlem az, aki ezzel a mondattal megkeres. A dolgok jóra fordulását várja. Bátorítást. Biztatást. Esetleg cinkost önigazolásaihoz. Egyikre sem tartottam magam képesnek, mivel ez receptesasszonyt és biztosítási ügynököt kér. Receptet ahhoz, hogyan maradj együtt, ha jó sokat dolgozol bizonyos módon a párkapcsolatodon, ha bizonyos technikák és tanácsok mentén, ha kitartasz, ha betartod, ha… akkor megkapod az ásó és nagyharang biztosítási papírokat.

Barátaimmal, munkatársaimmal gondolkodtunk azon, miért is nem működik gyakran a párterápia? Miért van az, hogy sokan a párterápia közepén abbahagyják és elválnak? Miért a sok csalódás és veszekedés?

A Nelles Intézet haladó képzése nem csak az apát, Wilfried Nellest hozta meg az életembe a LIP (Life Integration Process) modellel, hanem a fiát is, Malte Nellest, a CLIP (Couple Life Integration Process) modellel együtt. Bár a modellt magát nem rakom ki minden alkalommal, amikor párok keresnek meg, a hozzáállás, a szemlélet, az ebből jövő inspiráció teljesen átalakította a párokkal való munkám. Nekem valóban nem kell mondanom semmit, a tutit semmiképp sem, a folyamat maga beszél, pont úgy, mint a LIP-ben.

Eltűnt a stressz, hogy a párkapcsolatot, ha már hozzám fordul valaki, rendbe kell tegyük, meg kell oldjuk a konfliktusokat, és egy olajozottan működő kapcsolattal kell elengedni az embereket.

Két ember marad, két érzékeny, nyitott ember, akik befogadják a valóságot úgy, ahogy van. A valóság, ha a maga mélységével és fájdalmával feltárulhat, nagyobb erő, mint a mi róla kialakított képünk. Nyugodtan rábízhatjuk magunkat. Alakít, megújít, összekapcsol és élettel tölt meg, akkor is, ha együtt maradunk, és akkor is, ha nem. Kirántja alólunk a vádaskodás biztos talaját.

Egy CLIP során feltárul külön-külön az egyéni múlt, ugyanakkor a párkapcsolat közös múltja is. Ez mindig megrendítő, ha együtt marad a pár a továbbiakban, ha nem. Látni, hogy milyen energiákkal érkeztünk a párkapcsolatba, mi volt az az egyéni csomag, amit beleadtunk a közösbe, és ami ezt a közöst alakította. Ugyanakkor megmutatkozik az egyéni potenciál is külön-külön, és a pár közös potenciálja is. Ez az új, a jövőből érkező és a jövőből megérintő, hívó impulzus.

Felállíthatom a modellt akkor is, ha a párja nélkül jön a kliens. Ebben az esetben csak az ő vonalával dolgozhatunk. Homoszexuális párokkal is ugyanúgy működik a modell, mint heteroszexuálisokkal. Egyetlen feltétel mindkét esetben, hogy a pár már legalább két éve együtt van.

Csodálatos ereje és szépsége van annak, amikor a pár együtt jön. Ez nem az a tér, ahol megbeszélünk, leszögezünk dolgokat és szabályokat, nem az a tér ahol összeveszünk és kibékülünk, ahol elemezünk és értelmezünk, nem az a tér, ahol bebiztosítjuk magunkat, hogy most már többé soha semmi bántás és kiszámíthatatlan nem fog érni a másik részéről. Ez az a tér, ahol a párkapcsolat életereje mutatkozik meg. Ha a párkapcsolatnak már nincs ereje, akkor az egyéni utak ereje mutatkozik meg. Nem leszögez és megcsinál, hanem megnyit és elevenné tesz.

Hálás vagyok a tanáraimnak, hogy ilyen térképeket adtak a munkámhoz, ahol nem a döntés szabadsága, hanem a lélek igazsága mutatkozik meg. Ez egyszerre tesz felelőssé és szabadít fel. Felvállalva ezt az igazságot felelsz a lélek hívására, és ez felszabadító. Egyszerre iszonyúan nehéz, és fellélegeztetően könnyű.

A párkapcsolati élet integrálási folyamatot ugyanúgy ki lehet rakni papírlapokkal, mint a LIP-et is. Ez esetben a nő beáll arra a lapra, amelyiken azt írja NŐ, a férfi meg arra a lapra, amelyiken azt írja Férfi. Külön-külön kiválasztják a saját egyéni múltjuk és a jövőbeli, egyéni ponteciáljuk képviselőit. Közösen kiválasztják a közös múlt és a közös, jövőbeli potenciáljuk képviselőit. Amikor a képviselők is elfoglalják a lapok által számukra kijelölt helyüket, akkor a képviselőkön keresztül megmutatkozó mozgásokra, impulzusokra, képekre közösen néz rá a pár. Mindketten látják azt, ami kibontakozik, mind mint múltbeli hatás, mind mint a jövőből érkező hívás. A közös ránézés segít egy teljesebb, világosabb, őszintébb képet kapni a párkapcsolatról, egymás szemébe nézve vállalva fel azt, ami van.

Ha érdekel ez a fajta párkapcsolati állítás, várlak szeretettel a pároddal együtt (de jöhetsz egyedül is) egyéni CLIP konzultációra vagy csoportos állításra.