Férifiim, szeretteim

May be an image of beachAmikor olvastam Merletől a Védett férfiakat már megvolt a fiam. Úristen, rémüldöztem! Hát ide jutunk! Vajon mit tehetek én, sokcimkével ellátott, ideológiák-gyógyult, kríziseket átvészelt nő, így, a 21. század hajnalán? Miközben ezeken gondolkodtam, az élet nem állt meg a gondolataimmal, hanem haladt tovább. Eljutottam Wilfried Nelleshez, aztán általa vissza a gyermek apjának a szívéhez, eljutottam Malte Nelleshez is, általa előre Paco karjaiba, most itt van a kamasz fiam, aki gyakran van együtt velünk, és akivel annyit, de annyit tudunk együtt nevetni, miközben a világot szétszedjük, összerakjuk, újragondoljuk- és költjük, mint nagyon kevés emberrel ezen a világon. És igen, ők mind mai férfiak, és igen, férfiak. Mindazzal együtt, amit a modern ki akar irtani. Az összes domesztikálási, uniformizálási kísérleteink ellenére ott van bennük az a férfi energia, amely engem folyton elvarázsol és elámít. Nem szeretném leírni a beszélgetéseinket a fiammal, hiszen annyira intim, annyira ő és én, annyira a mi világunk, hogy úgy érzem, tiszteletlenség lenne felé nyilvánossá tenni. Máté Gábornak A család ereje segít túllendülnöm a kételyeimen, amikor azon gondolkodom, vajon rendben van-e ő, vajon rendben vagyunk-e mi együtt. Wilfried állításai és könyvei segítenek látnom, hogy megnyilvánulásai hogyan válaszok a világ mai ideológiáira, dinamikáira, hogyan küzd a lelke, hogy szabad maradjon. Malte könyve és szemináriumai segítenek a felnőtt életem két legfontosabb társával boldogulnom, úgy, hogy egyszerre szerethetem mindkettőt, fájhat mindkettő és hajtok fejet mindkettő egyéni életútja előtt.
Hogy vajon a tanáraim nélkül hogyan alakul az életem? Fogalmam sincs. Csak azt tudom, hogy semmiféle spirituális vagy világi út nem volt képes kiszedni a szenvedésből. Nekik sikerült ez, mégpedig úgy, hogy fokozatosan megjött az erőm és a bátorságom rábólintani arra, ami van. S ezt azt is jelentette, hogy igen, rá tudtam bólintani a gyermekemre, az apjára, a férjemre mint valóságra, mint az életnek az általuk megnyilvánuló valóságára és igazságára. Persze, tudjuk jól, erről írnak a nagy mesterek. De ők úgy mesterek, hogy nem visznek ki semmilyen tudást elméletbe, hanem igenis a szív fájó jelenébe és igazába viszik vissza a tudást, az élet tudását úgy, hogy ők maguk is egyszerű emberek, ha az utcán meglátod őket, elvegyülnek a többi között.
Hétvégén Pacoval megyünk Valenciába, Wilfried Nelles állításaira. Utána pedig a főképzésen, ahol a tanáraim is tanítanak, ott lesz Zsolt is. Számomra ez a saját kis, egyéni történetünk a legnagyobb csoda. A legnagyobb ajándék, és bizonyítéka annak, hogy a megbékélés és a megnyugvás meg tud történni. Hogyan, mikor és meddig tart? Nem tudjuk. Nem mi csináltunk. Megtörtént magától, amikor készekké váltunk rá.
Legközelebb velem Nagyváradon találkozhatsz március 23-án, utána pedig Budapesten április 5-én alapképzés indul, 6-án nyílt állítási nap, még vannak helyek, aztán lesz Nagyváradon április 16-21 között egy rom
án nyelvű mini állítás-akadémia, ahol Suse Legler, az osztrák Nelles Institut vezetője a meghívottam és ahol Paco és Sütő Zsolt is tartanak workshopokat. Majd május 2-5 között Malte Nelles jön Kolozsvárra, Simon Judit, alias Flower Power lesz az angol-magyar tolmács, úgyhogy ez a része is izgalmas lesz. Majd indul egy alapképzés is Kolozsváron május 17-én, 18-án nyílt állítási nap, még vannak helyek. És végre eljön június 13, amikor bemutatjuk Wilfried Nelles könyveit Klara Ispány-nyal, és lesz 3 nap állítás nap is. Ha valaki erről lemarad, de tud németül vagy románul, jöhet szeptemberben Kolozsvárra 12-15 között. Ez csak az állításhoz kapcsolódó történet. Mert közben jön két nagyon kedves barátom, Weiner Sennye Tibor Kolozsvárra február 29-én. A Vallásszabadság Házában beszélget vele Balázs Imre József Weöresről, s talán, remélem, kicsit a méhekről is. Április 12-14 között pedig, mint egy utószülinapi ajándék, Pressing Lajos két előadást is tart ugyanott. Hamarosan készül az esemény és szerintem jól le fog esni mindenki álla az izgalmas témáktól.
Ősszire két női meglepetést tartogatok, mert a nőimet, asszonyimat is nagyon szeretem. De erről majd később. Egyelőre csak ocsúdjatok fel, s böngésszétek a kalendáriumotokat. No meg lehet jelentkezni, a helyek száma egyes eseményekre elég sok, de nem korlátlan, mert az csak a szeretet.
Férifiim, szeretteim